Voorspellingen voor het nieuwe jaar zijn geweldig: je kan er wat creativiteit in kwijt en je kan je meteen opmaken voor al het leuke nieuws wat we gaan krijgen. De beste voorspeller van de afgelopen tijd vind ik John Battelle, die dit al een aantal jaren doet op zijn Searchblog.
Dus wordt het na een paar jaar aarzeling (en 1 maand te laat..) tijd om ook een aantal voorspellingen/trends op te schrijven. Al was het maar om begin volgend jaar 2011 hartelijk te kunnen lachen. Daarom volgen hieronder mijn voorspellingen.
* Online groeit harder door
Mobiel internet blijft groeien door de strijd tussen Google (Android) versus Apple’s iPhone ; online’s groei gaat alleen maar harder groeien dan de laatste helft van 2009, intergratie andere media en online blijft doorgaan, video blijft sterk doorgroeien, net als location based services en The real-time web.
* Spraakherkenning: de doorbraak
Een wat lastiger voorspelling, maar toch: ik geloof dat Speech Recognition/ Spraakherkenning dit jaar eindelijk begint aan een lange opmars richting een zelfstandig user interface. Belangrijkste reden hiervoor is dat de modernste smartphones weinig of geen keyboards meer hebben. Tekst in je smartphone typen is dan buitengewoon ongemakkelijk, zeker als je met 100 km/uur over de A2 rijdt.
Om dan met je stem notities e.d. op te laten nemen, respectievelijk te bellen, wordt reuze handig. Het zou enorm triest zijn om te zien dat Microsoft jaar in, jaar uit hieraan heeft gewerkt en dat Apple en Google/Android er vervolgens met de prijs vandoor gaan. Want alleen al de Google Nexus laat indrukwekkende prestaties zien wat dit betreft. In 2010 zal deze ontwikkeling alleen nog te merken zijn bij gadget freaks zoals de gemiddelde Twitter-adept en veel internet marketeers.
* Mobiele internet gebruikt door 20% van de bevolking
Omdat we langer met een mobiele computer rondlopen dan dat we achter een vaste computer zitten, zal het gebruik van het mobiele internet sterk stijgen in 2010 en wekelijk gebruikt worden door 20% van de bevolking. Dat is nu 10%, volgens Multiscope.
* Breedband – het is een recht.
Steeds meer wordt duidelijk dat breedband internet eenzelfde status krijgt als gas, water en electriciteit. Zo heeft de Zweedse regering beloofd dat 90% van de bevolking toegang zal hebben tot 100 Mb/s-internet. (in 2020…). Met de Nederlandse verkiezingen in het zicht, denk ik dat dit ook een itempje zal worden. Verwacht dat de SP hiermee gaat komen.
* Heb jij nog geen Glasvezel dan ?
Zouden de sneeuwstormen van Januari doen, wat jaren file niet is gelukt? Misschien, maar opvallend vond ik het toch wel: het aantal mensen dat thuis bleef en ging Skypen met klanten of collega’s. Dankzij breedband gaat dat in de meeste gevallen erg goed. Maar het kan altijd beter, natuurlijk. Zeker als steeds meer instrumenten gebruik gaan maken van het Wifi-netwerk in huizen. Denk aan: telefonie, internet, TV, game controllers en dergelijke. Ik vermoed dat we door bovenstaande redenen en meer nog wel een tijd snelheid-honger zullen houden. En wat is er nu sneller dan glasvezel? Nederland is binnen Europa nu al koploper in het aantal gebruikers en dat geeft niet alleen veel behoefte, het betekent ook dat Nederland in staat moet worden geacht om nieuwe tools in gebruik te nemen, die hypersnel internet vereist. Wees dus niet verbaasd als tegen het einde van het jaar je buurman aanbelt om te vragen of je meedoet met een petititie om glasvezel in de straat te krijgen.
*Bedrijven verlaten een fysieke infrastructuur en kiezen voor ’the cloud’
Het duurt tot 2012 tot grote bedrijven hier achter komen. Gmail, Google docs, Yahoo Calender, Mozy, Drop.io, YouSendIt – het was al mogelijk om “simpele” dingen te doen in de cloud. Er begint nu steeds meer vertrouwen te komen in data en applicaties in “the cloud”. Dat blijkt bijvoorbeeld al aan het aantal startups dat geen eigen infrastructuur aanschaft, maar fors gebruikt maakt van Amazon Web Services . Kijk je wat verder en je ziet: Projectmanagement tools, CRM, Planning tools en niet vergeten diverse vormen van CMS. En dat allemaal zonder een uitgebreid support team, zonder infrastructuur. Met de 100 duizenden ZZP’ers in Nederland kan je verwachten dat de cloud sterk gaat groeien in 2010.
* Winter van 2010 heeft positieve gevolg voor thuiswerken
Ook vandaag weer ligt er lekker veel sneeuw. Files en problemen met het openbaar vervoer laten mensen eindelijk nadenken: ik heb nog niet eerder meegemaakt dat er zoveel gebruik werd gemaakt van mail, smart phones, chat en Skype. En waarom ook niet ? Wie heeft het nodig om medewerkers permanent om zich een te hebben: andere medewerkers of managers? Ik voorspel daarom dat aan het einde van 2010 het aantal mensen dat bezig is met thuiswerken met 10% gestegen is.
* Tablets – het Nieuwe Computer Tijdperk
Ja, ja, de Apple iPad is geintroduceerd. Het ziet er niet onmiddellijk uit als het product waar al sinds 2003 aan ontwikkeld is. Het is “gewoon” een grote iPhone, volgens sommigen. Als ik nu kijk wat een iPhone allemaal kan, dan zou ik zeggen: doet u mij er maar een. Ik denk dat de tablets een succes worden, omdat de computer versimpeld is tot een simpel ding, wat de eenvoud benadert van een boek, een radio of een tv. Geen muizen, kabeltjes of geheime code-taal meer. Een ding wat doet wat hij moet doen, zonder dat je eerst een cursus mechanica moet hebben gehad. Iets waar een zeer groot deel van de bevolking op zit te wachten.
Ik denk dat de tablets zullen beginnen als E-book readers. Dan is het een kleine stap naar kleuren magazines (iets wat de uitgevers ernstig zullen promoten) en tegen het einde van 2010 zullen al genoeg mensen hebben gemerkt dat het beter werkt voor vooral lezen/kijken. Tegen die tijd is de categorie goed gevestigd. Voor wie het wat serieuzer wil: een goed en evenwichtig artikel dat beweert dat de iPad het gezicht is van het Nieuwe Computer Tijdperk.
* Google staat op een keerpunt
Ik verwacht dat we in latere jaren zullen herkennen dat 2010 een keerpunt was voor Google. Mijn voorspelling is dat ze ofwel een grote deuk in hun reputatie oplopen door problemen met privacy en dergelijke, of dat ze anti-trust rechtszaken tegen zich krijgen. Dit betekent niet dat Google ineens evil is. Wel geloof ik dat Google nu zo groot geworden is, dat het de gevolgen van deze grootheid en de macht die dit met zich meebrengt, gaat voelen. De impact hiervan laat zich nog weinig voelen in 2010. Maar ik geloof dat vanaf dit jaar Google definitief in het rijtje Microsoft, Apple terecht komt: groot, machtig, doen prachtige dingen, maar hebben ook hun keerzijde. Net wat je verwacht van elke menselijke organisatie.
Het is te hopen dat ze in ieder geval de 21ste eeuw nog een flinke duw in de goede richting geven met hun ongebreidelde innovatie.
* De internet markt boomt in 2010. De interim markt pas in het derde kwartaal.
Ik verwacht dat zoveel marketing managers geloven dat er gouden bergen liggen online, dat 2010 een mooi jaar gaat worden voor iedereen, die bezig is met internet marketing. De interim management markt ligt op dit moment nog op zijn gat, behalve voor specialismen, die niet makkelijk in te kopen zijn. Zoals mijn specialisme 😉 Mijn voorspelling voor einde 2010: dan is er weer een tekort aan goede arbeidskrachten zichtbaar. Freelance Nederland zal met veel plezier opstaan van de bank om dit gat op te vullen.
* Games Wereld
Twee zaken voorspellen of een nieuw medium of media-instrument succesvol zal zijn: sex en spelletjes. Ik heb begrepen dat sex het goed doet op de mobiele telefoon en er zijn al verslaafden gevonden aan “casual games” zoals Farmville. Als je om je heen kijkt, dan zie je dat we op weg zijn om een spelletjes-maatschappij te worden: Mobiele spelletjes zoals Gowalla en Squarespace zullen in 2010 algemeen bekend en populair worden. Net zoals Layar, de trots van Augmented Reality Nederland. En heel voorzichtig, maar toch: tegen het einde van 2010 wordt ook duidelijk dat Virtuele Werelden ongemerkt gegroeid zijn tot een bezigheid waarmee wereldwijd 700 miljoen mensen zich bezighouden.
Nu nog maar 11 maanden wachten om te kijken of dit werkelijkheid wordt. Ik ben erg benieuwd naar jullie opvattingen en commentaren.
6 reacties
Dew
De video straeaming technologie is een feit. Video’s (films, commercials, games) die zullen de mobilefoons, de huiskamers bereiken van heel de wereld. Mensen houden een maal meer van bewegende beelden dan tekst.
Jacques
Interessant – ga er even niet al te diep op in, aangezien ik al laat ben. Maar, altijd leuk om op 1 januari onder het genot van een oliebol hier even terug te komen 🙂
Wat ik wel mis (als rechtgeaarde Nederlander…): sociale media/netwerken – niets over Twitter (haalt 2015 niet) maar ook geen Facebook? Was me al eerder opgevallen (week of wat geleden), werd er weer even op gewezen door dit artikel: http://weblogs.nrc.nl/media/2010/02/17/facebook-wil-het-centrum-van-de-wereld-worden/ – ik hoop niet dat dat ons voorland is – maar vrees met grote vreze…
Ewout Wolff
Hi Dew, ik denk dat je volkomen gelijk hebt. Voeg daarbij nog een iPad en sterk verbeterende mobiele telefoons erbij en je hebt van je bed tot terug in je bed een grote visuele extravaganza !
Hi Jacques,
Ja, ik heb inderdaad de SocNets stiefmoederlijk behandeld. Eigenlijk niet terecht, omdat ze zo in korte tijd aan het transformeren zijn naar handelsplatforms, (echte) communities en nog veel meer goeds.
Maar ik werd er wat gek van om ook in dit geval te roepen dat de SocNets nog harder gingen groeien dan ze al deden. Voorspelling : Hyves en Facebook zullen hun uiterste best doen om centraal in het leven te blijven van veel mensen. Niet de nerds en de geeks – die gaan (ook) wel ergens heen. Maar voor de Silent Majority is Facebook lekker makkelijk. Facebook blijft dus nog wel even.
Ik hoop dat in de jaren daarna, het SocNet-landschap gaat versplinteren. En dat er dus meer niche-communities komen. In de tussentijd kan Facebook gewoon blijven bestaan – het kan dan mooi dienen als de Gouden Gids van het internet. Simpel, maar effectief.
Erwin Sigterman
Spraakherkenning voor de Nederlandse taal loopt zo’n 2-4 jaar achter op de Engelse taal. Ik verwacht deze trend pas in 2012-2013. Met de Google-voorspelling ben ik het helemaal mee eens. In de US is dit zelfs wat heftiger aan de gang dan in NL.
Ewout Wolff
Hai Erwin, dank voor je commentaar. Opvallend wat je zegt over de voorsprong van het Engels – gezien (ooit) de voorsprong van het Belgische Lernout & Hauspie, respectievelijk Philips op dit gebied. Ik ga er dieper in duiken. Ik probeer nu wat met mijn Apple uit te proberen en mijn mobiel. Het is nog niet erg indrukwekkend, maar het geeft hoop voor de toekomst.
En over Google? Ik hoop dat ze snel reageren en verbeteren. Ik hoop dat mijn voorspelling alsnog teniet wordt gedaan, later in het jaar !