De ontwikkelingen met browsers staan niet stil : we hebben Google Chrome, FireFox ontwikkelt goed door en dan hebben we nog die supersnelle browser uit Scandinavië : Opera.
Opera Unite : controle over je eigen data
Erg klein, maar vaak komen zij als eerste met nieuwe ontwikkelingen uit. Met de nieuwste release, Opera Unite, doet Opera iets erg interessants: als je wilt, dan wordt je browser je web server. Dit betekent dat Opera je in staat stelt om direct documenten uit te wisselen en foto’s, om te communiceren met anderen, chatten en om je eigen website te hosten op je eigen computer.
Waarom zou je dit in vredesnaam doen ? Opera’s Lawrence Eng legt het uit:
“Onze computers zijn slechts domme terminals, die zijn verbonden met andere computers (in dit geval : servers) die eigendom zijn van andere mensen – zoals grote bedrijven- waarvan we afhankelijk zijn voor de hosting van onze woorden, gedachten en beelden. We zijn van ze afhankelijk dat ze dit goed doen en met de beste intenties voor ons. We vertrouwen deze partijen en we hopen het beste ervan. Maar zolang onze eigen computers niet Eerste Klas burgers zijn op het internet, dan zijn we slechts huurders, en hosting partijen zijn de huurbazen van het internet.
Social networking is belangrijk, maar: wie heeft het eigendom ervan — het online onroerend goed en alle content die we er op delen ? Hoeveel controle over onze woorden, foto’s en identiteit geven we op door een site van iemand anders te gebruiken voor onze eigen persoonlijke informatie ? Hoe afhankelijk zijn we niet geworden? Ik denk dat veel mensen de meeste contact informatie verliezen, als hun favoriete webmail diensten zonder waarschuwing zouden sluiten.
Veel mensen hebben een groot netwerk van vrienden op sites zoals MySpace en Facebook en zijn dus afhankelijk van beslissingen van bedrijven in hun “Terms of Service” (..). Bovendien, wat betekent het eigenlijk dat we verbonden zijn met honderden “goede” vrienden? Hoe gaat het met onze werkelijk sociale netwerken, de mensen die we zeer regelmatig willen ontmoeten (zoals een keer per week of zelfs elke dag) ? Waarom zijn er nog zo weinig online oplossingen om ons te helpen met echte sociale behoeften?We zijn verbonden met een Web dat veel heeft gedemocratiseerd en dat een verbazingwekkende bron van informatie is. Maar “the wisdom of the crowd,” samen met het idee dat onze data behoort te leven op computers van iemand anders waar we geen controle hebben, zorgt ervoor dat het internet onpersoonlijker is geworden, anoniem, gefragmenteerd en het gaat meer over “de verzamelde menigte” dan over het individu. In feite is dit het tegenovergestelde van de oude belofte van het internet. Te lang al zijn we online gegaan om met elkaar te verbinden, met het resultaat dat we intimiteit hebben opgeofferd.”
Opera Unite omzeilt het internet
Volgens Mashable wil Opera met deze ontwikkeling niet het web beter maken – het wil het internet omzeilen. Wat Opera hiermee zegt is : als je Opera Unite gebruikt om spullen online te delen, dan heb je geen andere partijen meer nodig (behalve Opera dan). Je hebt dan controle over alles wat je online hebt.
Grote woorden, die misschien niet iedereen deelt: ik merk nu eerder dat mensen vinden dat we teveel met elkaar delen, dan te weinig. Ik vond de tekst boeiend en het idee om op deze manier een server te hebben wel aardig.
Goed voor Privacy en meer controle
Natuurlijk vind ook ik het niet leuk als online diensten gaan zitten rommelen met hun voorwaarden (Facebook, bijvoorbeeld) of als Google wellicht mijn privacy bedreigt. Maar ik zie tot nu toe te weinig echte inbreuken op mijn informatie-eigendom. En ja : ik vertrouw Google behoorlijk veel informatie toe over mijn zakelijk- en privé leven. “Want het gaat goed tot nu toe”.
Mmm…zou ik dit ook niet een jaar geleden gezegd hebben over mijn bank ? Dus daar zit een aardig punt.
Een ander voorbeeld, dichter bij huis : vroeger ging je naar een vriendje om cassettes te kopiëren van elkaar. We hadden nog niet het idee dat dit verboden was : het was gewoon handig. Nu is het potentieel gevaarlijk om met een applicatie je vrienden digitaal in staat te stellen om hetzelfde te doen. En als je het doet, betekent het dat je vrienden misschien weggedrukt worden, omdat er anderen tegelijkertijd je muziek kunnen downloaden. Die intimiteit is er niet. Noch is er de mogelijkheid om echt gevoelige informatie helemaal voor jezelf te houden – je moet het ooit ergens op zetten om het te kunnen delen. Dat geldt natuurlijk helemaal voor bedrijven, overigens.
Maar voor veel partijen (nog) niet nodig
Ik kan mij dus voorstellen dat mensen die makkelijk 1-op-1 data en applicaties willen delen, in Opera Unite een interessante nieuwe ontwikkeling zien. Voor mensen die ons al tijden waarschuwen voor onze privacy is het waarschijnlijk manna uit de hemel. Voor kleine bedrijven en ZZP’ers kan ik mij voorstellen dat dit een extra mogelijkheid geeft om informatie te delen. Voor het grote publiek en de meeste bedrijven is dit nog niet een issue, denk ik : in Nederland kunnen we elkaar behoorlijk vertrouwen en is het veel makkelijker en prettiger dat er een ISP is, die dit soort zaken voor je regelt.
Voor mensen die met vrienden muziek, video en documenten willen delen is het waarschijnlijk ook een handig optie. In het laatste geval zouden muziekmaatschappijen en filmstudio’s helemaal geen controle meer hebben over de digitale piraterij – het is dan niet meer te traceren wat mensen met elkaar delen. Mmm…ik denk dat ik het maar ga downloaden straks – ik denk dat ik de USP van Opera Unite ontdekt heb. 😉
Om Opera Unite nog eens toe te lichten : een video – (edit: heb een andere, betere video gevonden en hier neergezet)